Hrvatski English Deutsch Italiano

Lopar

Naselje je na sjeverozapadnom dijelu otoka Raba i najudaljenije mjesto od najvećeg grada, Raba. Dobilo je ime po crkvici sv. Marije (sta Maria Neopari), koja se spominje još u XVI. st. Na lokalitetu Punta Zidine (Rt Zidine) vide se ostaci antićke obrambene arhitekture.Uz more, pijesak i plodnu zemlju, Lopar je bogat šumom, a sjeveroistočni dio okrenut prema Golom otoku i otoku Grguru otkriva se neobičnom slikom okomitih maslinastih stijena koje se strmoglavljuju u more.


Kao prirodni fenomen, Lopar je čuveno ljetovalište sa 22 pješčane plaže, a pijesak, plitka i topla voda, gusta šuma koji nudi zaštitu i hlad, naročito su privlačnionima koji dolaze s malom djecom. Nadaleko je poznata "Rajska plaža" duga preko 1,5 km uz koju se smjestio auto-kamp, hotelsko naselje "San Marino", zabavno rekreacijski centar sa terenima za male sportove, tenis i mini-golf igralištima, školom ronjenja, surfanja i jedrenja. Nautičari mogu koristiti dvije manje lučice za manja plovila. Uz to, turistima na raspolaganju stoje mnogobrojni privatni restorani, trgovine, pošta i tržnica. Od navedenih 22 plaže, tri su nudističke i to: "Stolac", "Sahara" i "Ciganka".


Stanovnici Lopara osobito su ponosni na svog davnog stanovnika, klesara Marina, osnivača državice San Marino.
Prema legendi on je polovicom trećeg stoljeća dospio u Arminum, današnji Rimini. Kako je bio kršćanin, morao je bježati pred Dioklecianovim progonima i tako se nastanio na brdu Monte Titano gdje je živio kao pustinjak. Kasnije su mu se pridružili drugi i Marin uspostavlja grad i državu. San Marino i Rab su zbratimljeni gradovi, a turističko naselje u Loparu nosi ime San Marino prema bratskom gradu i svom klesaru i pustinjaku Marinu.